Børnehus Nord tilbyder traumefokuseret kognitiv adfærdsterapi til børn og unge.
(TF-CBT – Trauma-Focused Cognitive Behavioral Therapy).
Behandlingen er målrettet børn og unge i alderen 6 – 17 år, der har været udsat for voldelige og/eller seksuelle overgreb.
Børnene skal forinden behandlingen have været udredt i et af de danske børnehuse som et led i §20-undersøgelsen og vurderes at have behov for traumefokuseret behandling. Børnene har PTSD symptomer som primær problemstilling.
Barnets forældre eller omsorgsgivere skal deltage i barnets behandlingsforløb. Undtagelsesvis kan et barn/ung modtage behandling uden omsorgsperson, hvis ikke det er muligt at finde en relevant omsorgsperson.
Visitation og henvisning
Kommunen fremsender henvisningsskema vedlagt relevante bilag.
Der skal forud for behandling foretages en vurdering af barnets fysiske og følelsesmæssige sikkerhed, samt hvorvidt der er tilstrækkelige ressourcer omkring barnet til at understøtte behandling. Ligeledes skal det vurderes, at barnets symptomer er af en sådan karakter, at TF-CBT-behandling forventes at være gavnlig. Denne vurdering foregår i et samarbejde mellem Børnehus Nord og henvisende kommune.
Hvis der ikke vurderes at være tilstrækkelige forudsætninger tilstede, som gør det muligt for barnet at indgå i eller profitere af behandling, vil behandling ikke kunne tilbydes.
Behandlingspakke
og metode
Behandlingspakke og metode
Barnet modtager TF-CBT behandling over ca. 15 sessioner af en fast behandler. Samme behandler giver rådgivning til barnets forældre/nærmeste omsorgsgiver, hvilket sker i umiddelbar forlængelse af barnets session og med mulighed for fælles samtaler mellem barn, forældre/nærmeste omsorgsgiver og behandler.
Forældre/nærmeste omsorgsgiver, som er eller har været under mistanke for overgrebet, kan ikke deltage i behandlingen.
Sessionerne vil foregå ugentligt og varer samlet 90 minutter.
Behandlingen vil foregå i Børnehus Nord i Aalborg.
Behandlingen er faseopdelt som illustreret i nedenstående model:
TF-CBT er en manualbaseret behandling bestående af komponenter, som kan anvendes fleksibelt og tilpasses det enkelt barn og families behov.
I den første fase er der fokus på psykoedukation om både den specifikke traumeoplevelse og almindelige traumesymptomer. Samtidig trænes barn og omsorgsgiver i at håndtere traumepåmindere og stressreaktioner.
I den anden fase bearbejdes traumeoplevelsen.
Den tredje og sidste fase handler om fremtidig sikkerhed og videre udvikling. Her udarbejdes sikkerhedsstrategier, og de færdigheder, der er tilegnet i de tidlige faser, forstærkes.
Vidensgrundlag
TF-CBT er en meget veldokumenteret behandlingsmetode, der benyttes i store dele af verden til traumatiserede børn og unge. Forskningen viser positive effekter i forhold til posttraumatisk stress, depression, angst og adfærdsproblemer. Der er også fundet positive effekter i forhold til forældrenes stressniveau og depressionssymptomer samt deres støtte til børnene.
Effektmåling
Der foretages effektmåling af barnets traumesymptomer og trivsel/funktion ved afslutning af behandlingen. Der kan efter aftale med kommune eller ved behov udarbejdes en kort, skriftlig status ved forløbets afslutning.
Pr. 1. januar 2024 er prisen for et TF-CBT forløb 38.000 kr.
Du kan læse mere om behandlingen i vedhæftet pjece fra Social- og Boligstyrelsen eller kontakte Børnehus Nord på tlf: 99823399